Η πραγματοποίηση διηπειρωτικού ταξιδιού μέσα σε 90 λεπτά. Γρήγορα, απλά, φτηνά, με ασφάλεια. Μοιάζει με λέξεις διαφημιστικού φυλλαδίου από το μέλλον ή από ένα ακόμη μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν. Στην πραγματικότητα όλα είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα. . .
Ο Έλον Μαξ, ένας αμερικανός δισεκατομμυριούχος, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας Space X (κατασκευάστρια εταιρεία των πυραύλων Falcon) πρόσφατα παρουσίασε το νέο είδος υπερηχητικού μεταφορικού μέσου υπό την ονομασία Hyperloop. Πρόκειται για ένα σύστημα σηράγγων κενού, μέσα στις οποίες θα μετακινούνται ειδικά κατασκευασμένες κάψουλες. Το μήκος του κάθε σκάφους θα είναι περίπου 5 μέτρα και θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι 6 ταξιδιώτες. Παρόλο που το σκάφος θα αναπτύσσει ταχύτητες που θα φτάνουν μέχρι τα 6.500 χιλιόμετρα την ώρα, οι επιβάτες δε θα νιώθουν την παραμικρή πίεση.
Ο οικονομολόγος Ιλιά Βολκόφ μιλώντας στη «Φωνή της Ρωσίας» διατύπωσε την εκτίμηση ότι το Hyperloop μπορεί να είναι ανταγωνιστικό στο σύγχρονο σύστημα επιβατικών μεταφορών:
Σύμφωνα με υπολογισμούς των εμπειρογνωμόνων, το Hyperloop θα είναι δέκα φορές πιο επικερδές από την κατασκευή μια σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων. Η ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, η προστασία του περιβάλλοντος, η υψηλή ταχύτητα μετακίνησης και η σχετικά χαμηλή τιμή των εισιτηρίων – υπολογίζεται πως το εισιτήριο από την Ανατολική μέχρι τη Δυτική ακτή των ΗΠΑ θα στοιχίζει συνολικά 100 δολάρια – μπορούν να μετατραπούν σε εκείνα τα ατράνταχτα επιχειρήματα για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου επιστημονικής φαντασίας στη ζωή.
Ωστόσο δεν είναι όλα τόσο ειδυλλιακά. Πολλοί μηχανικοί δεν αντιλαμβάνονται με ποιο τρόπο θα σχεδιαστούν οι σήραγγες κενού αέρος τόσο πολλών χιλιομέτρων. Σε ποιο βαθμό θα είναι ακίνδυνες; Ο Ιλιά Βολκόφ συμμερίζεται τις επιφυλάξεις του:
Φυσικά, εδώ προκύπτουν πολλά ερωτηματικά αναφορικά με την υλοποίηση ενός τόσο ασυνήθιστου σχεδίου. Για παράδειγμα, που και πως θα κατασκευαστούν οι σήραγγες; Το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν θα φτάσουμε να κουβεντιάζουμε την κατασκευή του συστήματος Hypeloop στην διηπειρωτική του εκδοχή, αφού ο Μαξ στοχεύει στις διηπειρωτικές επιβατικές και εμπορικές μεταφορές. Σε κάθε περίπτωση, αν το Hyperloop θα πάρει το πράσινο φως και τεχνικά εφαρμοστεί ανεπίληπτα, όπως τα προηγούμενα σχέδια του Έλον Μαξ, τότε δεν θα υπάρχει καμιά αμφιβολία για την ασφάλεια και την βιωσιμότητα του.
Δεν απομένει παρά να περιμένουμε λίγο, για να μάθουμε αν θα έχουμε σύντομα τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε το γύρο του κόσμου σε μόλις 6 ώρες. πηγη: prionokordela