Την Ελλάδα με τη Μογγολία εστιάζοντας στις ομοιότητες των δύο χωρών συγκρίνει σε ένα αιχμηρό άρθρο ο θιασώτης του Grexit οικονομολόγος και πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς - Βέρνερ Ζιν.
Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο γνωστός οκονομολόγος σε άρθρο του στην οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche διαπιστώνει πολλά κοινά μεταξύ των δύο χωρών. Καταρχάς ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Μογγολία είναι αναδυόμενες οικονομίες, οι οι οποίες σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΟΣΑ δεν ανήκουν στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη.
«Και στις δύο επικρατεί το χάος. Στις πόλεις επικρατεί μια άγρια οικιστική ανάπτυξη, η οποία εξαιτίας της έλλειψης μια λειτουργούσας πολεοδομίας παραπέμπει σε διεφθαρμένα συστήματα δημόσιας διοίκησης» προσθέτει ο Χανς Βέρνερ Ζιν και συνεχίζει δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι και στις δύο χώρες λείπει η μεταποιητική βιομηχανία:
«Το επίπεδο διαβίωσης είναι αξιοπρόσεκτο αλλά παραμορφωμένο. Δεν λείπουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα, τα iPads, οι επίπεδες τηλεοράσεις... και τα καταστήματα Louis-Vuitton, ωστόσο λείπουν δρόμοι και άλλα στοιχεία δημόσιων υποδομών. Με εξαίρεση την αγροτική οικονομία, νέες θέσεις εργασίας προσφέρουν το κράτος, το εμπόριο, και οι διεθνείς οργανισμοί».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ifο, σε άλλο σημείο του άρθρου του επισημαίνει ότι η Μογγολία ζει από την εξαγωγή του ορυκτού της πλούτου, ενώ η Ελλάδα από την εξαγωγή των... χρεογράφων της.
Πηγή: iefimerida.gr